pondělí 3. září 2012

Jak vyrobit domácí mýdlo

Proč vyrábět mýdlo doma?

Vždyť v obchodech je ho nepočítaně, není drahé, čistí, občas sice trochu vysuší, ale na to jsou krémy...To máte jako s pečením, nebo vařením. Občas máte chuť uvařit si něco sami podle Vašich představ, a koho by bavilo kupovat si v bistru za rohem "hotovky", nebo chodit pravidelně do restaurace (a být omezen jejich jídelníčkem)?Kvalita průmyslově vyráběných mýdel často není o nic lepší, než ta hotovka z bufetu. A kdyby i byla dobrá, jak dlouho vydržíte jíst pořád to samé? A samozřejmě, můžete jen důvěřovat tomu, že ta omáčka neobsahuje nějaké levné ingredience a bůhvíjakou chemii.

U průmyslově vyráběných mýdel si můžete být jisti, že to není to pravé ořechové! A proč? Protože je to tak jednodušší pro velkovýrobu. Průmyslově vyrobené mýdlo je často mýdlo čisté - tedy se z něj odstraněno vše, co není samotným mýdlem. Jenže při výrobě mýdla jako vedlejší produkt vzniká úžasný a cenný glycerin - který se přidáváním solí extrahuje a prodává samostatně do potravinářského, kosmetického a farmaceutického průmyslu. Jaká škoda - pro nás! V mýdle, které si vyrobíte sami (a opravdu to není složitější než upéct koláč) tento glycerin zůstává. A přináší Vaší pokožce hydrataci a vyživení [1]. Nemluvě o tom, že v doma vyrobeném mýdle kromě glycerinu zůstávají i další skvělé pro pokožku výživné nezmýdlitelné látky (vitamíny, fytosteroly, skvalány ...)

A to není všechno! Pokud si vyrábíte mýdlo ze základních složek, přesně víte co v něm je a přizpůsobujete ho svým potřebám. Představte si, jaké obzory se Vám tak otevírají! Dejte se na cestu výroby vlastního mýdla a budete si moci vyrobit mýdlo jaké jen chcete! Bude obsahovat Vaše oblíbené složky, mít vůni která Vám vyhovuje, nádhernou barvu a tvar na jaký jen pomyslíte .... Například takové mýdlo s jojobovým olejem, to by bylo! Nebo jen čistě z olivového oleje. Jako by působilo na Vaši pokožku asi mýdlo z oleje slunečnicového? A co když přidáte například levandulové květy? Nebo med! Mýdlo s medem. Případně s kozím mlékem a s vůní čokolády a vanilky! Žádá se Vám mýdlo které odstraňuje zápachy? Přidejte mletou kávu. Peelingové mýdlo do sprchy? Umletý oves je pro tento účel jako stvořený!




Domácí výroba mýdla není složitá. Jakmile získáte praxi, nebude Vám dávka mýdla trvat více než hodinu, a to s promyšlením receptu, výpočtem poměrů, važením složek a samotnou přípravou.

ALE POZOR!! Výroba mýdla je silně návyková činnost! Bude se Vám o mýdle i zdát, návštěva supermarketu najednou dostane úplně jiný nádech, na všechno se budete dívat přes mydlářské brýle :) Já sama jsem se chytla, už mi není pomoci. Mýdla mám úplně všude. Kdybych neměla tolik přátel, tak je nemám už ani kam dávat...  :)

Přesvědčila jsem Vás? Tak tedy čtěte dál, jak se dá vyrobit domácí mýdlo ...

Na tuto otázku existuje více odpovědí, které se liší hlavně tím, co si pod procesem výroby mýdla každý z nás představuje a pak, jaké mýdlo chce vyrobit. Nepovažuji se za úplného experta, nevěnuji se výrobě mýdla profesionálně, ale z toho, co jsem dosud nastudovala a vyzkoušela, mohla bych shrnout své poznatky do následujících odstavců.

Podle toho, co si každý pod výrobou mýdla představuje se domácí mydláři dělí na dvě základní skupiny, které bych já nazvala kreativní fanoušci mýdlové hmoty a výrobci mýdla od základu.

1) Kreativní fanoušci mýdlové hmoty - Mydláři, kteří pracují se základní mýdlovou hmotou, kterou si zakoupí od dodavatele hobby materiálů. Tato metoda se nazývá v angličtině "melt & mold" nebo "melt & pour - zkratka M & P" a spočívá v roztátí (melt) průsvitné (transparent) nebo neprůhledné (opaque) mýdlové hmoty a jejím následném barvení, přidávání vůní, případně dalších složek, podle toho, co nás napadne (oleje, bylinky, gumové hračky pro děti, jiné dekorativní ozdoby). Nakonec se hmota vylije (pour) do formy (mold) a počká se, než ztuhne. Voilá, mýdlo je na světě. Tento typ mýdla se často nazývá glycerínové, a proto je obecně mylně rozšířená představa, že se jedná o čistý glycerin, nebo 100% glycerínové mýdlo. 

Výhody:
+ Jednoduché
+ Nepřichází se při ní do styku s žádnými potenciálně nebezpečnými materiály jako například NaOH
+ Jako stvořené pro děti

Nevýhody:
- Nedá se ovlivnit vlastní složení mýdlové hmoty
- Tato mýdlová hmota obsahuje navíc různé složky, které umožňují její pohodlné tání (normální mýdlo jen tak lehce bez přidání vody neroztaje)
- Závislost na dodavateli
- Cenově náročnější při větších dávkách
- Mýdlo se rychle se mine

Z mýdlové hmoty M & P se dá vyrobit:1) Pevné mýdlo (kreativitě se meze nekladou)2) Tekuté mýdlo3) Šlehané mýdlo4) Mýdlo s obsahem mléka

Možná ještě i další typy mýdla, ale o těchto zatím nevím. V každém případě, takové mýdlo má často od klasického daleko, i když nastává trend výroby velice jemných mýdlových  hmot, které obsahují kromě mýdla a glycerinu přírodní emulgátory, které umožňují topení hmoty.

Druhou kategorii tvoří výrobci mýdla, kteří ve své podstatě splňují celou definici výrobců a protože vyrábějí mýdlo z nejzákladnějších surovin, budu je nazývat výrobci mýdla od základu.

2 VÝROBCI MÝDLA OD ZÁKLADU - vyrábějí si celou mýdlovou hmotu sami, ze základních surovin.
Základními surovinami pro proces výroby mýdla jsou oleje / tuky a hydroxid (NaOH nebo KOH), jejichž chemickou reakcí vzniká mýdlo a glycerin. Tento proces se nazývá zmýdelňování mastných kyselin
U této metody se také kreativitě meze nekladou.

I když pochybuji, že člověk, který se jednou pustil do výroby mýdla od základu nevyzkoušel obě techniky (M & P a od základu), zřejmě vždy preferuje jednu z nich. Já se považuji hlavně za mydláře této kategorie, proto můj blog je věnován hlavně tomuto způsobu výroby mýdla. Ale hned, jak se mi podaří vyrobit si vlastní mýdlovou hmotu, vhodnou na výrobu podle techniky "melt and pour", podělím se s vámi o své zkušenosti.

Výhody:
+ Můžeme ovlivnit použité základní suroviny a vyrobit si mýdlo na míru
+ Můžeme vyrobit celou škálu různých typů mýdel - viz seznam níže
+ Pohodlnější při výrobě větších dávek, i když se samozřejmě dá vyrobit jedna kostka mýdla
+ Mýdlo vyrobené touto metodou déle vydrží (M&P mýdla rády přitahují vzdušní vlhkost a rychle se minou)

Nevýhody:
- Podle použité metody může zabrat podstatně více času než M & P
- Manipulace se zásaditými látkami (hydroxid sodný / draselný jsou nebezpečné žíraviny), které jsou nezbytné pro zmýdelnění

Důležité! Typ použitých tuků a hydroxidu ovlivňuje výsledné vlastnosti mýdla, jako jsou pevnost, schopnost tvoření mýdlových bublin, stálost bublin, vyživující vlastnosti a podobně.

Více o procesu zmýdelnění (saponifikace), vlastnostech jednotlivých tuků a doporučených množstvích se dozvíte v příspěvku Základní principy výroby mýdla od základu.

Technikami výroby mýdla od základu můžete podomácku vyrobit:
3) Krémové mýdlo (mýdlo husté krémové konzistence, jaké se používá například na holení)
7) Mýdlovou hmotu pro melt & pour metodu

Pevné a tekuté mýdlo můžete vyrobit buď klasické neprůhledné, nebo průsvitné/glycerínové.

Metod výroby mýdla od základu je několik, závisí od výsledného produktu, který chcete dosáhnout. Zjednodušeně se dají rozdělit na:

A) Metoda výroby za studena (cold process soapmaking)

Jde pravděpodobně nejjednodušší metodu, když se mýdlo dlouhodobě uměle neohřívá, nepotřebujete tedy sporák, akorát tak na rozpuštění tuhých tuků (ale i to se dá obejít). Pak už je to jen otázka smíchání tuků s hydroxidem za pomoci vařečky a ponorného mixéru, zabarvení hmoty, zamíchání vůně a vylití do forem, které musí zůstat v teple (například zabalené do deky, pokud je forma tenkostěnná) - ale i to neplatí vždy. Proces zmýdelnění probíhá pak automaticky během 24 následujících hodin, působením tepla, které reakce vytváří a dobíhá během dvou-tří následujících týdnů. Teprve potom je možné mýdlo bezpečně použít.


Tento proces spočívá v zahřívání mýdlové hmoty během celého procesu saponifikací, aby se urychlila reakce zmýdelnění a zajistilo se zmýdelnění všech mastných kyselin. Je to výhodné, protože mýdlo je možné použít hned po ztuhnutí, obvykle po 24 hodinách.
Nezmydelnené mastné kyseliny způsobují matnost mýdla, proto je tato metoda vhodná pro výrobu mýdla průsvitného, případně mydlové hmoty pro metodu melt & pour. V takovém případě se používá o něco více hydroxidu, než je nutné k zmýdelnění, aby se zajistila úplná saponifikace. V tomto případě musí být mýdlo následně neutralizovány přírodními kyselinami (kyselina citronová, např.). Dalším, hlavním zdrojem matnosti mýdla je přítomnost krystalů, které se vytvářejí v procesu chladnutí mýdlové hmoty. Pokud ale do mýdla přidáme složku, která tyto krystaly rozpustí, mýdlo zůstane průsvitné i po vychladnutí. Jako rozpouštědlo se používá obvykle kombinace dvou nebo více z následujících složek: ethylalkohol, glycerin a cukr. Konečný produkt - průsvitné mýdlo - je vlastně směsí mýdlové hmoty a rozpouštědel..

C)  Jakousi nadstavbou procesu za studena je proces za studena v pečící troubě,  který spojuje výhody metody za tepla a za studena..

Kterou metodu vybrat?

Popis těchto metod by mohl vyvolat pocit, že metoda za studena se používá jen k výrobě neprůsvitných tvrdých mýdel a metoda za tepla je používána jen k výrobě tekutých a / nebo transparentních mýdel. V podstatě, v mnoha případech to tak je, protože někdy se zdá zbytečně komplikované vyrábět neprůsvitné pevné  mýdlo metodou za tepla (pokud tedy nechceme mýdlovou hmotu na M & P metodu), jak je možná zbytečně zdlouhavé vyrábět tekuté mýdlo metodou za studena. Ve skutečnosti však metoda výroby neprůsvitného mýdla za tepla umožňuje lepší kontrolu celého procesu, protože celé zmýdelnění proběhne ještě pod našima rukama a přidávání barviv a vůní je obvykle bez překvapení. Při metodě za studena totiž nikdy nevíme, co příštích 24 hodin v ještě alkalické mýdlové hmotě s barvou a vůněmi udělá, je to trochu sázka do loterie. A i když už víme, jak jednotlivé barvy a esenciální oleje reagují, stále je potřebujeme mnohem více, než při přidání do hotového mýdla vyrobeného procesem za tepla. Na druhou stranu, mýdlová hmota vyrobená procesem za tepla je obvykle lepkavá a poměrně tuhá, což znemožňuje vytváření barevných efektů, které potřebují mýdlovou hmotu v tekutější formě..

Všechny procesy výroby mýdla doma používají jednu z těchto metod, případně variaci na jednu z nich. Existuje jich již celkem velké množství, kreativita domácích mydlářů nezná hranic, naštěstí máme internet, pomocí kterého se zlepšováky rychle šíří..

Ještě bych měla zmínit, že speciálním případem výroby mýdla je postup anglicky nazýván

E)"REBATCHING", nebo "FRENCH HAND Milling" (i když tento poslední pojem není správný, protože french hand milling vyžaduje speciální stroje)


Prakticky se jedná o rozpuštění již hotového mýdla (nejlépe ještě čerstvého, 1-2 dny starého, ale funguje i na mnohem starší, akorát takové se podstatně déle rozpouští). Mýdlo se rozpouští nastrouháním / nakrájením na malé kousky v malém množství mléka, nebo vody, zahřátím. Po rozpuštění, když se z mýdla vytvoří homogenní hmota, se mohou přidat barviva, esenciální oleje a jiné přísady (sušené květiny, rostliny ...), které by v procesu za studena nevydrželi alkalické podmínky. Je to zároveň nejjednodušší způsob jak vyrobit mýdlo s přidáním mléka. Mýdlo se dá rozpustit i v záparech z léčivých bylin, čímž se do mýdla přenesou jejich vlastnosti.
Rozpuštěné mýdlo se pak dávkuje do forem, a čeká se několik týdnů dokud ztuhne do takové míry, aby dlouho vydrželo.

Výhody

+ Mohou se přidat barviva, esenciální oleje a jiné přísady (sušené květy, ...) které by v procesu za studena nevydržely alkalické podmínky
+ Jednoduchý způsob jak přidat do mýdla mléko

Nevýhody

- Potřeba mýdla vyrobeného vlastnoručně (metoda za studena / tepla), čímž se vlastně prodlužuje čas výroby
- Relativně dlouhá čekací doba dokud ztuhne
- Rozpuštěná hmota je lepkavá a hustá, těžko se s ní manipuluje - risk vzduchových bublin v konečném produktu, omezené možnosti vytváření pěkných barevných kombinací vyžadujících mýdlo v tekutém stavu



Ať dlouho žije kostka mýdla!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Literatura
[1] Fluhr JW, Gloor M, Lehmann L, Lazzerini S, Distante F, Berardesca E. Glycerol accelerates recovery of barrier function in vivo. Acta Derm Venereol. 1999 Nov;79(6):418-21.


Žádné komentáře:

Okomentovat